Amerika 2019 | ESO travel

StRAvovÁnÍ Není zahrnuto v ceně žádného zájezdu do USA a Kanady. Stravování je individuální starostí každého klienta. Výdaje na stravu se pohybují mezi $30 až $45 na osobu a den. Průvodce však standardně zastavuje na oběd, případně ve- čeři v místech s koncentrací restaurací, rychlého občer- stvení, supermarketů, apod. Snídaně a stejně tak i večeře se řeší v rámci hotelu nebo jeho blízkého okolí. Některé z okruhů USA zahrnují v ceně i snídaně a to kom- binovanou formou. Snídaně tedy může být kontinentální (CB), americká (AB) či kanadská (CB), případně bufetová (BB). Upozorňujeme tedy, že snídaně není na každém ho- telu stejná, přičemž její standard se může značně lišit a to hotel od hotelu, neboť každý hotel či hotelová síť s sebou nese jiný standard. PojIŠtĚnÍ V základní ceně zájezdu je zahrnuto pojištění proti úpadku cestovní kanceláře, a pojištění odpovědnosti za škodu vzniklou z provozu cestovní kanceláře - tedy pořadatele zá- jezdu, nikoli však pojištění léčebných výloh v zahraničí (PLVZ), které rádi na požádání zajistíme. Každému z cestu- jících rovněž doporučujeme uzavřít při podpisu smlouvy i připojištění proti stornu zájezdu, které klienta chrání před nepředvídatelnými zdravotními okolnostmi (událostmi) a s nimi spjatými ztrátami, pokud se čas události překrývá s obdobím, v němž je CK oprávněna uplatnit storno pod- mínky. Zároveň upozorňujeme, že připojištění proti stornu zájezdu nelze uzavřít samostatně bez pojištění léčebných výloh v zahraničí (s výjimkou Allianz). Klient a jeho zavazadla jsou pojištěny po dobu letu u leteckého dopravce. PenÍZe Platebními kartami (debetními/kreditními) zaplatíme v USA téměř všude a všechno. Vzácně vejdeme do obchodu, kde smíme použít kartu od pěti, deseti dolarů výše. Peníze jsou v USA papírové i kovové. Americký dolar se dělí na 100 centů. Bankovky mají hodnoty $10, 20, 50 a 100. Mince (change) pak: čtvrťák (quarter) – $0,25, desetník (dime) – $0.10 pětník (nickel) – $0,05 a cent (penny) – $0,01. K výběru hotovosti slouží síť bankomatů ATM, které jsou v bankách, obchodech, čerpadlech atd. Za výběr v banko- matu strhne poplatek bankomat i mateřská banka. Výběr z ATM je tedy lehce nevýhodný. Oproti tomu platby kartami jsou zdarma. Zda je i Vaše karta způsobilá k platbám v USA a Kanadě, zjistíte dotazem jen a pouze ve Vaší bance, neboť cestovní kancelář kartu nevydala a nemůže znát podmínky vydání příslušné platební karty. Platí však, že embosované platební karty (s vyraženými údaji o kartě a jejím majiteli) VISA a Mastercard jsou akceptovány prakticky vždy a všude. Cestovatelé uvažující o ind. programu v pronajatém vozu se na cestu povinně vybaví i kreditní kartou, která je poža- dována půjčovnami jako záruka a podmínka půjčení vozu. nAKuPovÁnÍ Nákupní střediska – shopping mall, jsou zpravidla na před- městích. Nejlevněji se nakupuje v obchodech Wal-Mart, Target či Sears, potraviny v řetězcích Safeway, elektroniku v Best Buy nebo Circuit City, drogistické zboží pak v CVS či Walgreens. V obchodech Dollar stojí každý kus zboží dolar. Cedule outlet označuje v USA výprodeje. Zboží je v nich o 40 a více procent levnější. K cenám zboží naskočí při pla- cení spotřební daň 3 – 12 %. Ceny na pultech jsou uvedeny bez daně! Obecně platí, že v USA je veškeré spotřební zboží o cca 15-30 % lacinější než v ČR. Ceny potravin v supermaketech jsou pak až na výjimky srovnatelné. KuCHYnĚ Evropanům Američané připadají jako lidé žijící z hambur- gerů, kuřat a hranolků. To je však falešné klišé. Z kulinář- ského hlediska jsou USA pestrou směsicí národních a kulturních vlivů, které krystalizují i na talíři. Prakticky na každém kroku potkáme restaurace italské, čínské, japon- ské, korejské, indické, vietnamské či řecké. ReStAuRACe Při návštěvě restaurace nás potká pár rozdílů. Kupříkladu si ke stolu nesedáme automaticky, vyčkáme na číšníka, až nás usadí. S jídelním lístkem přijde sklenice s čistou vodou. Salát je servírován jako první. Po skončení jídla nabídne číš- ník dezert a kávu, pak přinese účet. Jeden pro všechny sto- lující. V restauracích není zvykem večeři zapíjet pěti pivy – pokud však chceme zůstat a ještě “popít”, pak je dobré číš- níka upozornit předem. Platíme hotově i kartou. Spropitné (tip) je očekáváno ve výši 15 až 20 procent útraty (více viz níže SPROPITNÉ)! Pokud je porce nad Vaše síly, směle po- žádejte o tzv. doggie bag – plastikovou krabici, ve které si jídlo odnesete. Je to zcela normální. Nestyďte se! Často si všimneme značných rozdílů v cenách jídel v téže restauraci. Jde o obdobu našich hotových jídel – tzv. lunch special, podávaných v poledních hodinách. Nižší návštěv- nosti čelí restaurace slevami tzv. happy hours. V určitou dobu, většinou ve všední dny odpoledne či v podvečer, jsou vybraná jídla a nápoje levnější. Při objednávce alkoholu, třeba jen piva či vína, budeme v mnoha případech požádáni o ID (identification card) čili průkaz totožnosti, cestovní pas nebo řidičský průkaz. Pře- kvapeni mohou být zejména lidé, kterým je třicet až pade- sát. ID je bezpodmínečně vyžadováno při vstupu do barů a klubů. Pokud zapomenete, diskuze nemá smysl! FAStFooD Fastfoodové řetězce pomáhají šetřit čas i peníze. Na rozdíl od českých řetězců dostaneme v USA větší porce a přísady jako kečup, hořčici či majonézu zdarma. U studených ná- pojů platíme většinou za kelímek, a tudíž si můžeme nápoj zdarma doplnit. Setkáme se i s fastfoody či restauracemi, které fungují na principu „all you can eat". Po zaplacení paušálu ($8 až 15) můžeme jíst do prasknutí. Z restaurace však nesmí být nic vyneseno. Řetězce: McDonald's (hamburgery), Burger King (hambur- gery), Taco Bell (mexická jídla), KFC (kuřata), Pizza Hut (pizza), Arby’s a Wendy’s (hamburgery), Waffle House (steaky). SPRoPItné (tIP) Spropitné je nedělitelná součást amerického způsobu ži- vota a řada profesí je odkázána převážně na tyto příjmy. U těchto profesí se spropitné považuje za samozřejmost a jeho absence vyvolá nepříjemné situace. Jsou to číšníci, nosiči zavazadel, taxikáři, řidiči, průvodci a pokojské. Důle- žité je spropitné číšníků a řidičů autobusů, neboť z něj od- vádějí daně bez ohledu, zda jej obdrží či nikoliv. Apelujeme na účastníky autobusových zájezdů, aby nikdy neopomněli předat řidiči spropitné ve výši $2-3/osoba/den! Abychom předešli případným konfliktům, je nutné si pama- tovat následující: spropitné se platí v restauracích s obslu- hou. Nechává se na stole po zaplacení účtu nebo se připisuje k účtu při jeho podpisu v případě placení kreditní kartou. Nelze odejít bez spropitného! Dále se platí spro- pitné v některých amerických bufetech All-you-can-eat nebo steakhousech (např. Ponderosa nebo Sizzler), kde se jídlo předplácí u pokladny. Někde tu bývá spropitné za- hrnuto v ceně, ale obvykle postačí jeden dolar na osobu (nikoliv v drobných mincích!). V rychlých občerstveních typu MacDonalds, Wendy‘s, Burger King, Taco Bell atd. se spro- pitné neplatí. Nosičům zavazadel se platí obvykle 1 USD za 1 zavazadlo, taxikářům 10-15 % z účtované ceny, pokoj- ským opět 1 USD za noc (nechává se na pokoji obvykle na lůžku a je zcela dobrovolné). HMotnoSt DéLKA, PLoCHA, objeM Ounce (unce) 1 ounce = 28,35 g 1 gram = 0,035 kg Pound (libra) 1 pound = 0,45 kg 1 kg = 2,20 libry US tuna 1 US tuna = 907 kg Britská tuna 1 britská tuna = 1016 kg Inch (palec) 1 inch = 2,54 cm 1 cm = 0,39 palce Feet (stopa) 1 feet = 30,3 cm 1 m = 3,28 stopy Yard 1 yard = 0,91 m 1 m = 1,09 yardu Mile (míle) 1 mile = 1,61 km 1 km = 0,62 míle Acre (akr) 1 acre = 0,40 ha US Gallon (galon) 1 galon = 3,78 l 1 l = 0,26 US galonu ČASovÝ PoSun 3.00 PACIFIC -9h 4.00 MountAIn -8h 5.00 CentRAL -7h 6.00 eASteRn -6h 2.00 ALASKA -10h 1.00 HAvAII -11h 12.00 PRAHA 81

RkJQdWJsaXNoZXIy NDg3MzM=